Een geslaagd feest organiseren? Hier moet je aan denken!

15 september 2017

Wil jij binnenkort een feest organiseren voor je verjaardag, een vriend of vriendin verassen of heb je iets anders te vieren? Zorg dan dat je er een geslaagd feest van maakt! Het kan nog knap lastig zijn om een feest te organiseren omdat je aan erg veel zaken moet denken. Waar je dan allemaal aan moet denken, lees je in onderstaand artikel.

Budget

Het eerste en belangrijkste punt is het budget. Het budget bepaalt wat voor locatie je kan betalen, de grootte van het feest en het aantal gasten en het soort feest. Vanuit het budget ga je kijken naar de verschillende mogelijkheden en ontdek je wat je wel en niet kan doorvoeren op je feest. Misschien kan je die te gekke locatie wel betalen, maar moet je schorten op decoratie…bij een thema feest niet erg handig. Bepaal dus goed wat je budget is en zorg altijd voor een kleine buffer voor eventuele onvoorziene kosten.

Locatie

Waar het feest gegeven wordt bepaalt het aantal genodigden en eventueel doel van het feest. Zo kan een verjaardag in eigen huis en tuin worden gegeven en moet er voor een bruiloftsfeest een grotere ruimte gehuurd worden. De locatie moet goed bereikbaar zijn met zowel het openbaar vervoer als de auto, ook parkeergelegenheid hoort hierbij. Begin wel op tijd met zoeken, populaire locaties kunnen ver van tevoren al volgeboekt zijn op jouw gewilde datum.

Soort feest

Er moet goed nagedacht worden over het soort feest, hierbij kan gedacht worden aan: verjaardagen, personeelsfeesten, themafeesten, communies en zo verder. Een verjaardag kan klein en knus zijn, tenzij het om een Sarah of Abraham gaat, dan wordt het al gauw groter gevierd. Een themafeest is leuk met een goed gezelschap van vaak 30 mensen en daarboven. Dit soort feesten betreffen wel meer voorbereidingen en vaak een ietwat groter budget voor de decoratie. Kijk wat voor soort feest passend is bij jou en de gelegenheid.

Eten en drinken

Geef je een feest in de middag, avond of nacht? Dan moeten de eet –en drinkgelegenheid hierop aangepast worden. Bij een feest in de middag zijn sandwiches, wraps en zoete hapjes als een muffin zeer gepast met een glas frisdrank of wijn. Bij een feest dat richting de avond of nacht plaatsvind is het meer gepast om verschillende soorten frisdrank en alcoholische dranken aan te bieden. Qua eten kan er dan gedacht worden aan een buffet, een barbecue, tapas hapjes, en diverse hartige en zoete snacks zoals bittergarnituur en snoepgoed.

Aankleding en decoratie

De sfeer op het feest wordt eigenlijk direct bepaalt door de aankleding en decoratie van de locatie. Hierdoor komt men in de stemming en hangt er een feestelijke sfeer. Bij een themafeest is decoratie cruciaal om het thema goed door te voeren en het tot een geslaagd feest te maken. Daarnaast moet er gedacht worden aan de doelgroep, zitten er ook ouderen onder de genodigden? Zorg dan dat er genoeg stoelen en/of banken aanwezig zijn zodat zij kunnen plaatsnemen als het nodig is. Denk ook aan statafels waar de gasten aan kunnen ‘hangen’ en genoeg voorzieningen voor het gezelschap.